28 октомври 2017

33. Сламка

На Земята има живот. Оцеляват тези животни, които успяват да се грижат за себе си. Постоянно търсят храна и се пазят, да не бъдат изядени. В много случаи, тези дейности се извършват колективно. Отделните индивиди образуват общество. Случва се, един да помага на други срещу храна или друга необходимост, или безплатно – просто от любов.

Ние, хората, сме част от земния живот, ние сме най-развитото същество. Ние непрекъснато преценяваме емоционално ситуацията, в която се намираме. От тази емоционална преценка зависи – как ще реагираме и дали ще реагираме. Няма да се задълбочавам в различните видове усещания, но грубо – можем да ги разделим на положителни и отрицателни (на приятни и неприятни, хубави и лоши, желани и нежелани, пораждащи удовлетворение или стахове). Според речника [1], думата проблем има 2 значения:
  1. Сложен въпрос, който изисква разрешаване, изучаване, изследване. 
  2. Неприятност, трудност.
Колкото по-зрял става един човек, толкова повече проблеми той знае как да решава, но очевидно, всички хора понякога имат проблеми. С цел подпомагане на процеса на решаване на проблеми, беше разработен Метод за решаване на проблеми.

Формулировка на задачата

Как се решават проблеми? Може ли да се измисли и опише универсален метод, приложим при решаването на всякакви проблеми? Аз мисля, че може да се опише такъв метод. Какво ще съдържа той? 

Разглеждаме някакъв проблем, който засяга 1 човек. Този човек наблюдава какво става около него ако той възприема някаква особеност от видяното с отрицателна емоция, то тази особеност за него е проблем. Този човек, както и други хора може да са част от тази особеност, но не винаги. Човекът изпитва необходимост да реагира по съответен начин така, че неприятната особеност да изчезне. Ако той направи това по правилен начин, неприятната особеност ще се промени и вече няма да е неприятна. Нека да формулираме тази идея отново: 
  • Един човек счита, че има проблем тогава, когато в близкия свят около него има някаква особеност, която е неприятна за него. 
  • Той изпитва необходимост за решаване на проблема, т.е. да се направи нещо така, че неприятната особеност да се промени и вече да не бъде неприятна. 
  • Ако той намери решение и направи нужното, проблемът ще бъде решен и онази особеност вече няма да е проблем. 
Очевидно, методът за решаване на проблеми трябва да е такава последователност от стъпки, че нейното изпълнение да помогне на човека (с проблем) да намери подходящо решение и след това – да го изпълни. 

Кратко ръководство за решаване на проблеми

Готов е един по-завършен вариант на разгледаната идея, който съдържа кратко описание на "Метод за решаване на проблеми в две стъпки" и "Метод за решаване на проблеми в три стъпки". Това ръководство е безплатно и може

 да се поръча от тук

Заключение

По-горе е представена накратко идеята за разработване на метод, приложим за подпомагане на хора, които искат да решат някакъв проблем. Написано е ръководство, с описание на два съкратени варианта на този метод. Ръководството се разпространява безплатно и може да се поръча. 
Препоръчително е да се използва по-простия метод и ако не бъде намерено решение – тогава да се прилага по-сложния метод. 

На сайта на издателя [2], в раздел „Публикации на Инхоп“ има още материали по темата, които са по-подробни. През раздел „Консултации“ може да се поръча консултация с автора, относно решаването на ваш проблем. 

Източници 

[1] „http://rechnik.info/“. Онлайн, http://rechnik.info/проблем. [Отваряно на 28.10.2017]. 
[2] Интернет страница на Институт за хората и промените, www.инхоп.бг