15 октомври 2017

31. Преценка на важносттта

Всеки ден ние работим по разни задачи, защото усещаме и разбираме, че те са необходими на нас, или на наш близък или на нашия работодател. Броят на възможните за изпълнение задачи е безкрайно голям. Затова, ние трябва да се фокусираме върху тези от тях, които преценяваме като важни за нас, или за друг човек, който е важен за нас. 
Фокусирането обикновено става интуитивно, на подсъзнателно ниво. Ние просто се чувстваме изпълнени с енергия и желание за работа, когато усещаме, че това което правим е точно това, коeто искаме. А, когато вършената работа считаме за ненужна, тогава в нас се натрупва едно чувство на досада. То нараства докато ни накара да спрем, да отпочинем и да преосмислим ситуацията.   
Вие четете този текст най-вероятно на телефона си. Днешните телефони са "смарт-фони". Те са джобни компютри. Освен за говорене те имат възможности за МНОГО други неща: Текстови съобщения, записки в тефтерче, запечатване на моменти от времето като снимки, редактиране на снимки и текстове, слушане на радио, слушане на музика, калкулатор, сърфиране в интернет и много други. Телефонът е едно невероятно богато на възможности помощно средство. Използването на всяка възможност обаче, отнема време и усилия. Има хора, които просто си губят времето, като - подтикнати от множество напомняния и съобщения, които получават, те им обръщат внимание, отделят време и интелект и в крайна сметка - денят преминава, а нищо важно не е свършено.
Човекът нали е най-развитото животно на планетата 😊, може не само да се съобразява с това, което усеща за нужно, но може всеки ден да отделя по малко време, когато съзнателно да обмисля важността на своите действия. И след това, да ползва времето и труда си предимно за тези - важните действия. Логично, нали!
Аз, например, преди 1 седмица получих от мой роднина една задача, реших че е много важна и вече цяла седмица работя само по нея. Повечето други изоставих (временно) или ги върша у дома - вечерно време, между 21 и 23.30 ч. Това обаче е временно, защото изпълнението на тази задача напредва, но усещам, че две други изостават и очевидно, трябва да започна отново да им отделям време.



В този блог пиша за неща, които считам за необходими и полезни на хората. Достъпни са напълно безплатно.  В моята фейсбук страница, @inhop.bg, също може да видите интересни неща по темата и да ме питате, с въпроси по темата. Няма 100% гаранция, но отговорът също може да е напълно безплатен.

Направих електронен магазин, https://www.инхоп.бг/, очевидно - с домейн на кирилица, където където аз и други мераклии (автори, сътрудници) можем да предлагаме за продажба по-добре обмислени и разработени дигитални продукти (публикации, презентации, връзки към видеа, софтуер и др.) С течение на времето може не само да се добавят нови продукти, но предишните може да бъдат усъвършенствани и само последните версии да са налични за продажба.