21 октомври 2017

32. Възможни варианти и промени

Времето си тече и всеки следващ ден е на наше разположение. Идва и преминава. Само един път. Ние сме живи хора и преживяваме всеки ден, като възприемаме света около нас,  преценяваме възприетото и действаме. Правим такива действия, каквито намерим за правилни и нужни. Необходими за да се случва онова, което искаме. 

Да, много е важно да знаем какво искаме, а още по-важно е да знаем в какво състояние сме сега. Защото, разликата между тези две знания е рамката, в която трябва да се помести действието, т.е. плана за него. 

Същата идея обяснена на по-математически стил звучи така: Знаем, че искаме да идем до точка b и знаем, че сега се намираме в точка a. Трябва да изминем пътя от т. до точка b. Ако тези две точки са разположени върху оста X и техните координати са Xa  и Xb, тогава дължината на пътя до там е
  D = Xb - Xa

Вече знаем началната точка и дължината на пътя, но за да стигнем до желаната точка, трябва наистина да минем по този път 😉
Малко по-сложно е, когато двете точки имат координати в двумерно пространство.  Например, двете точки може да са София и Пловдив. За тях има известни географска ширина и географска дължина. На всички е ясно обаче, че пътуването точно по права линия между тези 2 точки не е осъществимо. Пътуването по дъга с радиус - радиуса на Земята, също няма да стане. Има обаче пътища и няколко вида транспорт. Ние можем да съберем информация за наличните пътища и за възможните начини за преминаване (транспорт) по тях. Тази информация ще съдържа важни показатели, като обичайни моменти от времето -  когато транспорта тръгва, цена, маршрут, продължителност на пътуването, възможности за багаж и др. Като сравняваме и преценяваме информацията за характеристиките на различните пътища, ние си оформяме субективно мнение за тях и въз основа на него - можем да изберем този, който ни харесва, т.е. този път, който най-добре пасва на нашите сегашни нужди.
Още по-сложно е, когато двете разглеждани точки имат три или повече координати. Вече не говоря за пространствени координати, а за състояния за обекти от реалността и за стойностите на характеристики на тези обекти. Например:

Sa = "Днес пералнята ми не работи добре"
Sb = "Моята пералня работи добре"

V1 = Sb - Sa = "Поправка"
V2 = Sb - Sa = "Купуване на нова пералня"

Където, V1 е един вариант за път към състоянието Sb, а V2 e друг вариант за решаване на проблема.
Обикновено, разглежданите варианти на "пътища" също имат съвсем реални - подварианти. Ако изберем "Купуване на нова пералня", можем да избираме от множество магазини; можем да избираме от множество производители (марки) на перални, можем да избираме различни модели, може дори да избираме различни търговци (доставчици) на перални.

Да, случва се понякога да не виждаме път, да не виждаме решение на проблем и да не знаем какво да направим, или да виждаме някакво решение, но други хора да не са съгласни с него. И въпреки това, бъдете сигурни, че



Освен това, 

Всяка направена стъпка, или дори - всеки новоосъзнат като възможен вариант, представлява добавка към началното състояние. Тя го променя. То става друго. 

Вижте сайта инхоп.бг за още информация или ме потърсете през него, когато имате нужда от консултация по темата "Решаване на проблеми".