11 януари 2021

Подобряване на качеството на живот

 

Въведение

Добре дошли да прочетете първата статия от този блог за 2021 г. Тя е аналог на първата статия от нов блог "Balanced Improvements of Life". 


Стартирах новия блог с намерението да го направя място за публикуване и споделяне на английски език на стойностни материали, свързани с нас (хората), нашия живот и - как да подобряваме неговото качеството. Прилагателното „балансиран“ (balanced) означава, че ще обръщам внимание на всички съществени особености. Ето защо този сайт носи името "Балансирано подобряване на живота" (Balanced Improvements of Life), а интернет адресът му е balancediol.com.

Как да подобрим качеството на живот?

Това е добър въпрос. И ... въпросите са едно от съществените неща, които са елемент във всеки процес на усъвършенстване. Какво бихте могли да направите, когато искате да направите някакво подобрение?

Задавайте подходящи въпроси

Когато искате да подобрите нещо, трябва да зададете подходящи и уместни въпроси. Те трябва да са фокусирани върху едно нещо. Това нещо, което искате да промените, да го направите по-добро. Отговорите трябва да са верни и да правят ситуацията по-ясна. Например:
  • Какво ме притеснява?
  • Какво си пожелавам?
  • Как да го нарека? Какво е името му?
  • Защо това нещо ме вълнува?
  • Какво мога да направя?
  • Какво друго може да се направи?
  • Кога?
  • ...

Вие сте водещият играч

Моят живот е мой и вашият живот е ваш. ВИЕ сте отговорни за това, което се случва във вашия живот. Да, има много неща, които не зависят от вас, много неща зависят от вас, а също така, има и много неща, които могат да зависят от вас. Вие решавате какво да кажете, какво да попитате, какво да купите, каква работа да правите и т.н. Вие сте героят на живота си. Моля, вземете отговорността за живота си в свои ръце.

Кога?

Сега е идеален отговор. Сега е идеалният момент за това.

Съгласни ли сте с  мен? Приемате ли това?

Обърнете внимание на другите играчи

Водещият играч във вашия живот сте ВИЕ. Много въпроси трябва да изяснят вашата гледна точка, вашите нужди и желания.

Вие обаче не живеете сами. Много неща са свързани с други хора. Имате различни контакти и отношения с много хора (семейството, приятели, колеги, съседи и т.н.) Не правете сметките си без бармана. Комбинирайте вашите планове и действия с тези на другите засегнати хора.

Признайте и приемете своето вътрешно духовно състояние

Има много хьрьктеристики, които бихме могли да използваме за да опишем и измерим качеството на живот. Размерът на месечния доход вероятно е най-използваната. Аз имам обаче, малко по-широко мислене. Парите се изплащат на физически лица или на други фирми (които са организации на хора).

Всеки индивид има собствено физическо тяло. Вътре в тялото има много органи, включително мозъка. Основната функция на мозъка е да контролира (управлява) тялото си. Древните думи „дух“ и „душа“ отразяват проявите на мозъчната работа. 

Използват се две основни категории по отношение на духовното състояние на индивида:
  • Емоционално състояние
  • Интелектуално състояние

Грижете се за здравето си

Сигурен съм, че вашето здраве, здравето на вашето физическо тяло, е жизненоважно за вас. Живейте здравословно, доколкото е възможно, ако искате живот с високо качество. Това означава - чист въздух, здравословна храна, пийте чиста вода, правете упражнения, редувайте времето за работа с време за почивка.

 

Връзки

Има група хора, които обичате и вие живеете с тях. Чували сте, че „семейството е най-важно“. Семейството е средата, в която ние създаваме своите наследници и се грижим за тях. Емоционалните преживявания, свързани с това, са най-силните и ценни моменти от живота ни.

 

Продължавайте да се опитвате и продължавайте да учите

Децата се учат, като копират поведението на родителите си. В училище ги учат на много неща за природата и човечеството.

Те си намират партньор в живота и работа. Около 5% са по-амбициозни и се опитват да правят повече и да печелят повече, като управляват собствен бизнес.

В целия си жизнен път ние научаваме нови неща и се опитваме да правим повече и повече.

Въпреки че много от получените резултати не ни харесват и ги чувстваме като провали, ние трябва да ценим вложените усилия и направените изводи. Тези изводи водят към успехи, а те ни дават истински смисъл на живота.

Продължавайте да се опитвате и продължавайте да научавате нови неща.

 

Управлявайте своите притежания и постижения

Биографията обикновено съдържа малко количество „лична“ информация, свързана с нечие семейство и по-голямо количество информация, свързана с професионалните му постижения и богатство. 

Неговите професионални постижения и богатство са следствие от много решения и действия, които той е взел през живота си.

Ако искате да имате качествен живот, трябва да управлявате всичките си неща, притежания и постижения. Колкото по-добре правите това, толкова по-висок ще бъде вашият жизнен стандарт.

Заключение

Тази статия съдържа кратко описание на основните характеристики на качеството на човешкия живот, както и няколко идеи за начини за подобряването му.

Четенето е полезно само когато е придружено от разбиране и запаметяване и с практическото приложение на запомненото, когато е подходящо.

Ако тази публикация е интересна за вас, можете да споделите нейната връзка.

Очаквайте по-внимателно описани идеи в бъдещи публикации в този блог, wechange-bg.blogger.com и balancediol.com.