19 януари 2021

Какво е днешното състояние на вашия живот?

 

Увод

Това е 5-тата статия в блога „Светът се променя непрекъснато, ние-също“ за 2021 година.

В първата статия се дава една обща картина на необходимите стъпки, които човек трябва да преминава, за да се случват редовни промени в неговия живот, в желаната от него посока. Втората е фокусирана върху важността на задаването на въпроси, в този процес. Третата статия предлага една класификация на важните неща в живота на съвременния човек. В четвъртата статия се показва как всеки човек може да изясни  и запише мечтаното състояние на своя живот, за близко или по-далечно бъдеще, като се използва рамките на предложената класификация.

Спомняте ли си, какви задачи сте решавали някога, в час по-математика. Ако разстоянието между град  А и град B, е  120 km, и средната скорост на един автомобил е 60 km/h, за колко време той ще може да премине от първия до втория град. Отговор: V.t, S/V, = 120/60 = 2 часа.

Концепцията, която представям в този блог е подобна, но вместо за координатите на два града, тук говоря за две състояния на живота на един човек. Тези две състояния се описват с достатъчно голям брой „координати“,  с помощта на достатъчно голям брой „посоки“. В статията за важните неща, както и в статията за целта на живота, там текста към всяка точка (буквално) представлява стойността на конкретна координата, в рамките на тази класификация. Няма грешка. Прочетете удебеления текст отново.

Ако статията за уточняване на целта в живота ви помага да изясните вашата мечта за едно бъдещо състояние на вашия живот, то какво липсва в тази поредица от статии? Предстои да бъде изяснено…

Днешното състояние на вашия живот

Вероятно ще живеете още десетки години и повечето от тях имат по 365 дни (1/4 от годините имат по 366 дни). И така, вие имате още много дни, през което ще живеете и за всеки от тях е добре да сте наясно с днешното състояние. Разбира се, не точно днес, но през всеки следващ ден.

За изясняване на текущото ви състояние е добре да използвате същата класификация.

Отворете своя дневник, без значение дали е на хартия или е дигитален файл, и опишете своето настоящо (днешно) състояние. Използвайте предложената класификация, но, вместо бъдеше време, пишете в сегашно време (аз съм …, аз се…, аз имам…).

Отделете време за това днес и сега, защото ако днес не изясните своето състояние, утре все още няма да сте достатъчно наясно какво е то.

Когато разбирате добре своето днешно състояние (A) и когато имате достатъчно ясна представа за своето бъдещо състояние (B), тогава тази информация ще бъде основание за да съобразите и планирате конкретни действия. Изпълнението на тези действия ще води към осъществяване на мечтаното бъдещо състояние.

Нашето настоящо състояние се променя непрекъснато както заради това, което правим така и заради други, естествени процеси. Например – почистваме дома, но след няколко дни или седмици отново виждаме прах по мебелите. Храним се, но след няколко часа – отново сме гладни. Плащаме сметката за ток, но след месец идва нова.

След това, правете изясняване на своето настоящо състояние всяка седмица. В най-мързеливия случай – поне веднъж месечно.

Заключение

Представете си, че шофирате кола. Във всеки момент от шофирането трябва да знаете къде се намирате и каква е обстановката наоколо. 

Принципът остава същия, когато вместо за управление на кола си мислим за управлението на собствения ни живот. За да го управляваме добре, трябва да знаем какво е неговото състояние във всеки момент. 

Когато знаете къде сте днес, лесно ще разберете какво да правите утре! 

Абонирайте се за получаване на електронни писма от мен, със съдържане по темата промени и хора, и ще ви изпратя шаблонен файл за Word, за изясняване на днешното ви състояние, както и шаблонен файл за уточняване на целта в живота

Абониране и получаване на шаблоните