19 август 2017

23. Движещите сили

Защо хората работят или правят разни неща? 
Каква е движещата сила? 
Какви са причините, които ги карат да вършат едно или друго нещо? 

Биологични потребности

Основните причини, както за хората, така и за животните, са техните биологични нужди, потребностите на тялото, чието удовлетворяване гарантира продължаването на живота. 
Основните фактори от които редовно имаме нужда са


Социални потребности

Хората, най-висшите същества на Земята 💪😃, са измислили много причини и начини за да правят едно нещо - заради друго нещо. Съхраняваме храната, готвим, пазаруваме, ходим на работа и т.н. Всичките тези причини наричаме - социални нужди.

Емоции

Хората се чувстват добре след всяко удовлетворяване и не се чувстват добре - когато не успяват. Приятните усещания наричаме - положителни емоции, а неприятните - отрицателни емоции 

Възможности и избиране

Всеки жив човек постоянно търси възможности за удовлетворяване на своите потребности. Възможностите са много и той винаги има избор. Може да избира между няколко или много възможности. Човек избира какво му е интересно да работи, съответно - с каква професия да си изкарва хляба. Понякога се случва да изберем друг човек, като много симпатичен и подходящ за създаване на потомство. Това състояние се нарича

Любов

За преживяване на истинска любов са нужни двама души. Много е вероятно вторият да не отговори със същото. Все пак, ако след уместно ухажване и опознаване той отговори, те се обединяват в семейство като ползват общ дом, където си помагат за грижите и за отглеждане на потомството. Защо? Защото, да си влюбен означава - постоянно да ти се иска да се грижиш за другия, да му помагаш, да му даваш.
   

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Движещите сили. Светът се променя непрекъснато, ние също. 23, 19 VIII 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/08/23.html).