10 юни 2017

13. Ръководители и екипи от хора


Ние правим разни неща, основно с цел да се грижим за себе си и за близките си, но част от нещата, които правим, са наше хоби или наша професия. Хобито е нещо което правим просто защото ни е интересно и приятно да се занимаваме с него. Професията е работа, която ние вършим, обикновено за някой друг - за нашия работодател, и в замяна получаваме заплата. Един човек се чувства по-добре и е по-щастлив тогава, когато върши такава работа, каквато той обича, която му харесва. Има такива професии, при които резултатът от работата е нещо ново, и то достига до много хора. Например: книги, филми, песни; нови продукти или нови знания.

Зад създаването на всяко ново нещо обикновено стои труда на един човек, който е основната движеща сила, но той обикновено не работи сам, а има някакъв колектив от хора, или екип от сътрудници, работници, служители, партньори; и тези нови неща са резултат от обща, колективна работа. Когато новите неща станат известни, тогава ръководителят на колектива, а често и основните участници в работата на екипа - стават известни и богати. 

Работата на ръководителя е най-важна и най-отговорна, но работата на всеки участник в групата също е важна, защото - ако не бъде свършена - просто нищо няма да се получи. Изобщо, всяка дейност може да бъде разбита на по-елементарни поддейности, задачи, функции, стъпки, действия. Ръководителят трябва да наблюдава работата на всеки елемент от структурата и трябва да ръководи така, че да има съгласуваност между действията на отделните участници.  Движението напред и качеството на вършената работа, трябва да се проверяват непрекъснато,  защото:

Най-слабото (бавното, лошото) място е това, 

което определя скоростта на работа на целия екип!  


Като стана дума за известни личности, ще цитирам няколко изказвания на, може би, най-известния учен - Алберт Айнщайн, които, засягат темата за промените и хората, [1]:

  • Образование е това което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.
  • В своето въображение аз съм свободен да рисувам като художник. Въображението е по-важно от знанието. Знанието е ограничено. Въображението обхваща целия свят.
  • Ценността на човека трябва да се определя от това, което той дава, а не от онова, което  може да получи, [2]. 
  • За да станете безупречен член на стадо овце, на първо място трябва да станете овца.
  • Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.
  • Правилата на играта трябва да се научат. А след това просто играйте по-добре от другите.
  • Много е важно да не спирате да задавате въпроси. Любопитството неслучайно е дадено на човек.

Референции
[1] Десет велики изказвания на Алберт Айнщайн. (http://www.zenom.pro/index.php/statii/72-albert-einstein)
[2] Цитати от Алберт Айнщайн (https://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/albert_einstein.html)

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Ръководители и екипи от хора. Светът се променя непрекъснато, ние също. 13, 10 VI 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/06/13.html).

Абонамент
Абонирайте се за получаване на резюме по и-мейл на следващите статии от блога.