12 август 2017

22. Продукти и въпроси

Животните се занимават основно с намиране на храна и вода. Всеки ден. Цикъл.

Ние, хората, го правим по друг начин - ходим на работа, като за извършеното получаваме заплата. А с получените пари купуваме всичко от което имаме нужда. Цикъл.

Можем да го купим, защото има някой друг, който го е произвел и го предоставя. По-точно - има различни организации от хора, в които всеки човек върши някаква специфична работа, но организацията произвежда някакви стоки или изпълнява някакви услуги, като при продажбата им - получава пари. Цикъл.

За да бъде изработено нещо трябва да има извършител - човек или робот или компютър или комбинация от такива; Обикновено са нужни някакви материали и енергия. Може да са нужни някакви инструменти. Изпълнителите трябва да имат подходящи знания и умения, за извършване на съответната работа. Най-важното обаче е, че трябва да има технология т.е. изпълнителят трябва да знае  как да бъде изработен съответния продукт (стока или услуга).

Всяка технология описва начините за създаване на подобни продукти, като тези начини се описват с някаква "последователност" от стъпки. Животът обикновено е по-сложен от това, което се вижда на пръв поглед. Има такива стъпки, които имат разклонения, т.е. след нея, процесът продължава в една или друга посока. За описание на различни по сложност техники на организация и изпълнение на работа, от компютри или подобни устройства, са измислени алгоритмите и алгоритмичните езици за програмиране.

Изобщо, каквото и да правим, каквато и промяна да искаме да направим, ще трябва да знаем или намерим отговорите на много въпроси, като:
- Какво (искам/е нужно) да се получи? Какъв е продукта?
- Какви трябва да са неговите характеристики, качества?
- Как да го направя?
- Какви ресурси са ми нужни, за да го направя?
- Защо? Заради какво, да го правя?
- Колко? Какво количество?

 

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Продукти и въпроси. Светът се променя непрекъснато, ние също. 22, 12 VIII 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/08/22.html).

Абонамент
Абонирайте се за получаване на резюме по и-мейл на следващите статии от блога.