22 юли 2017

19. Измерване, описание и важност

Светът се променя непрекъснато, ние също.

Всичко, което наблюдаваме, може да бъде регистрирано по някакъв начин. Както е добре известно, хората имат сетива. Могат да виждат, да чуват, имат рецептори за вкус, за мирис, за допир, за температурата на околната среда и за положението на тялото в гравитационното поле на земята. Това са сетива за контакт с външния свят. За всеки човек е важно, че той може да възприема и собственото си състояние: хората имат усет (чувство) за жажда, за глад, за необходимостта от посещаване на тоалетната, за чистота на собственото им тяло.

Инфармацията за едни фактори е точна, а за други - може да е не много ясна, но ние ще можем да разбираме и да предвиждаме по-добре тогава, когато имаме по-точна информация за тях. За получаване на такава - точна информация, хората са измислили различни мерки и методи за измервне. Основната техника за измерване е, че размерът на измерваната величина се установява като се брои, колкото пъти стандартната мярка се нанася върху измерваното. В международната система измерителни единици [1], са описани 7 основни мерки: секунда, метър, килограм, ампер, келвин, мол и кандела. За измерване на равнинен ъгъл и на пространствен ъгъл са дефинирани още две мерки: радиан и стерадиан.

Вие четете това на мобилен телефон или на компютър, а тези устройства обработват, запаметяват или предават информация. Основната измерителна единица за количество информация е бит. Тази дума е съкращение от фразата "binary digit", която означава - "двоична цифра". Един бит може да има две стойности, които обикновено се означават с 0 и 1. Съвкупността от 8 подредени бита се нарича байт.

Съществуват огромно количество обекти и една малка част от тях са от значение за нас. Ние се интересуваме точно от тези обекти, които са важни за нас. Тези обекти имат много параметри, но в един момент от времето има няколко параметъра, които са по-важни за нас. Ние се опитваме да разберем света като създаваме опростени информационни модели на обектите в него. Тези модели са опростени, защото съдържат описание само на важните за нас параметри. Един такъв модел може да се представи като списък от параметри, с определени стойности и име на списъка:

Име = [Х₁, Х₂, ... Хₙ ]
 
Може да има традиции и причини за подреждане на параметрите в определен ред.
Ако например, списъкът съдържа няколко дейности, по които работим, или няколко задачи за изпълнение, ще бъде добре те да бъдат подредени по важност.

Референции
[1] „Международна система единици.“ Уикипедия, Свободната енциклопедия. 7 юли 2017, 10:34 UTC. 22 юли 2017, 05:46 (https://bg.wikipedia.org/wiki/Международна система единици)

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Измерване, описание и важност. Светът се променя непрекъснато, ние също. 19, 22 VII 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/07/19.html).

Абонамент
Абонирайте се за получаване на резюме по и-мейл на следващите статии от блога.