24 юни 2017

15. Въпроси и отговори

Светът се променя, защото в него се случват разни неща. Една част от тях се случват с хора, а други се правят от хора. Те правят едно или друго нещо, защото им е нужно, защото го искат.

Преди действието обаче, човекът взема решение да го направи. Вземането на решение е резултат от избор между варианти. Какво, къде, кой, с кого, защо, как, кога???? Има много въпроси и много отговори. За всеки проблем често има повече от едно решение, повече от един вариант, защото много въпроси могат да имат повече от един възможен и приемлив отговор.

Мозъкът се занимава с обработка на информация и една част от тази информация е абстрактна, т.е. може да бъде изразена с думи или с някаква комбинация от математически, графични или други знаци. Задаването на въпроси в подходящ ред е начин, липсващата информация да бъде потърсена. Ако не бъде намерена в паметта, тогава трябва да я потърсим навън - чрез наблюдение, четене, питане на други хора и т.н. Намерената информация се използва за построяване на варианти за това, което планираме да правим.

Човек може да използва помощни средства, като дневник, календар и други, с цел подпомагане на подреждането, запомнянето, припомнянето и споделянето с другите хора на обработваната информация.

Това, което искаме да направим, се нарича - цел. То първоначално е нещо неясно, което усещаме, че искаме да направим или, че трябва да направим. Когато си задаваме въпроси, като "Какво искам?" или "Какво трябва да се направи?", отговорът вече е описание на нашата цел. 

Всички следващи въпроси, подобни на "Какво още трябва да се направи? (заради целта)", пораждат отделните стъпки от различни пътища или варианти по които трябва да минем, за да се осъществи целта. Списъкът от по-важните стъпки - това е нашата стратегия.    

Както е казвал Айнщайн, 

Важно е никога да не спирате да задавате въпроси. Любопитството не съществува случайно.


Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Въпроси и отговори. Светът се променя непрекъснато, ние също. 15, 24 VI 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/06/15.html).

Абонамент
Абонирайте се за получаване на резюме по и-мейл на следващите статии от блога.