17 юни 2017

14. Постоянство

Ние се раждаме, живеем и умираме.

Всяко живо същество непрекъснато се грижи за себе си. Старае се да си набави храна и всичко друго, което му е нужно, като същевременно се пази за да оцелее, да не стане храна на друго животно.

Ние сме социални, грижим се за себе си заедно с други хора. Помагаме си. Разменяме с другите хора разни неща, които имаме и можем да дадем, за други неща, които нямаме, но искаме да имаме, защото са ни нужни, или просто - защото ни се е приискало 😊

За улесняване на размените хората започнали да използват разни предмети, с някаква "известна" стойност, и така се появили парите.

За да получи нещо, което му е нужно, човек трябва да вложи само малко труд и време. Обикновено са нужни някакви инструменти и материали. И в резултат от направеното, едни неща се преобразуват в други. Състоянието на самия човек може да се променя, или съдържанието на света около него се променя. Ето няколко примера:

- Човекът изпива 1 чаша с вода. Водата от чашата вече не е на разположение, но той вече не е жаден;
- Човекът се изкъпва. Той сега се чувства чист, но водомерът от отчел 60 литра консумирана топла вода. Коша за мръсни дрехи е станал по-пълен;
- Човекът е ходил днес на работа. Онова, което той е правил на работното си място, обикновено е необходимо за обичайната дейност на неговия работодател. И двамата знаят, че заради вложения труд ще бъде изплатено предварително договорено възнаграждение;

В рамките на едно денонощие всички ние разполагаме с едно и също време, за да правим каквото и да е. Всеки човек може да избира как да разпредели собственото си време! Какви неща той ще прави днес?

Една част от заниманията на човека са самостоятелни, т.е. той ги прави сам, а други -  не са, т.е. той ги прави заедно с друг човек или заедно с група от други хора. При тези съвместни занимания хората трябва да вложат малко усилия за да синхронизират времето си.

Човек може да има големи или малки мечти, но всичко, което той може да направи за тях, са отделни малки последователни стъпки, които една след друга водят към осъществяването.

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Постоянство. Светът се променя непрекъснато, ние също. 14, 17 VI 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/06/14.html).

Абонамент
Абонирайте се за получаване на резюме по и-мейл на следващите статии от блога.