27 май 2017

11. Самоконтрол

Вие се интересувате от самоконтрол. Чудесно! Който се интересува - той ще разбере. Който опитва нещо, той ще се научи да го прави. А който не се интересува от нещо - то никога няма да зависи от него.

Самоконтрол  е интересна дума. Съдържа в себе си две понятия, "сам" и "контрол". Думата е съществително и означава, че един човек се старае да контролира собствените си чувства и поведение. 

Сигурно има хора, което биха казали, че да контролираш собствените си чувства и поведение е противоестествено, фалшиво или лицемерно. Вероятно има доза истина в такива предположения. Всеки човек има нужда понякога да се остави спокойно на течението, да не мисли за планове, действия, вземане на решения или изпълнение на неприятни задачи. Да си направи една истинска почивка. Всичко обаче е временно. Колкото и да си ял, пак ще огладнееш, колкото и да си пил, пак ще ожаднееш, колкото и кеф да ти е било, ще дойде време, когато ти е тъпо. Дошъл е момент когато усещаш, че нещо не е наред, че нещо ти се иска да направиш, и тогава вече разбираш, че е крайно време "да се вземеш в ръце", т.е. да поемеш съзнателно контрола над себе си и да направиш нещо. 😝

Преди около две седмици написах в групата на Фейсбук Съвет по промени, че смятам в този блог да направя няколко публикации по следните теми: чувства, общуване, желания и цели, въпроси и отговори, контрол на работата, бизнес и търговия, постоянство, планиране и екипи от хора. Предишните две статии имат други заглавия, но засягат бегло част от тези теми: чувства, желания, цели, планиране. Състоянието на личен контрол очевидно зависи от такива действия като осъзнаване на чувствата в момента, изясняване на желанията, формулиране на цели, планиране на задачи за изпълнение. Но, има и други особености, които са разгледани по-долу.

-----------------------------------------------------------------------------
* Този текст е изтрит на 15.09.2017 г.
** Идеите, които са били описни тук, към 31.7.2018 са включени като част от съдържанието на курс от учебни презентации, видеа и тестове, със заглавие "Как да живеем добре?"
-----------------------------------------------------------------------------

Какво общо има идеята за самоконтрол с разглежданата фигура 1? Общото е, че тази схема е разработена точно с целта, на нея да бъдат показани точно тези особености, които са важни и необходими за осъществяването на самоконтрол. Контролирането на някакъв обект означава точно това: Възприемане на информация за състоянието на обекта; Интерпретация на информацията;  Изработване на управляващ сигнал; Обратно въздействие.     

Хората са живи същества. Първата сигнална система се грижи основно за живота в човешкото тяло. То се нуждае от храна, вода, въздух, подходяща температура, от сигурност и др. Втората сигнална система се грижи за управление на тялото в околната среда, за да бъдат осигурени нуждите на тялото.

Внимание, внимание! Човек може да фокусира вниманието си върху важни за него въпроси. Способноста за фокусиране на вниманието, т.е. за съсредоточаване върху важни въпроси е от съществено значение за ефективността на самоконтрола. Ето няколко въпроса, чрез които човек може да насочва вниманието си към едно или друго място от схемата:

  • Какво става тук?
  • Този какво казва?
  • Той, какво наистина иска?
  • Какво става с мен?
  • Как се чувствам?
  • От какво имам нужда?
  • Как да го направя *?
  • Какво избирам да направя?
  • Какъв е плана за действие?
  • Какво правя?
  • Как изглеждам?
  • Какво говоря?
Задайте си горните въпроси един по един. Опитайте да си представите съответното място от схемата, което е осветено от въпроса. Има ли там други интересни елементи, освен означените?

Трябва да отделяме внимание както на себе си, така и на околната среда и на другите хора в нея. Доброто съотношение винаги е някъде по средата!

Човешкият ум понякога е много мързелив. Сигурен съм, че когато човек изпадне в депресия и нищо не му се прави, той може да излезе от това състояние като 1: пожелае да го направи и 2: той си задава горните въпроси, или други подобни, и намерените отговори може отново да го събудят и вкарат в релсите на обичайния самоконтрол.

Човешкият ум може "да щрака" много бързо и това се случва тогава, когато ти чувстваш нуждата от - БЪРЗИ ДЕЙСТВИЯ. Така е, когато адреналинът е в подходяща доза. Осъзнаваш, че трябва да направиш нещо, но не си сигурна/сигурен какво точно. Няма проблем. Спомни си схемата. Разгледай я и само след миг, вече ще знаеш къде е слабото място. Къде има липсващи отговори? Намери ги! Просто насочи вниманието си към слабите места и те ще заработят по-добре!    

Дали това работи в действителността 

ще разбере само този, който има смелостта 

да го разбере и изпробва достатъчно!


Референции
[1] Кръстев, Р.К. Технология на промените. Светът се променя непрекъснато, ние също. 10, 20 V 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/05/10.html).

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Самоконтрол. Светът се променя непрекъснато, ние също. 11, 27 V 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/05/11.html).