22 април 2017

6. Как да избираме и подреждаме приоритетите си?

Ние сме хора. Имаме потребности, нужди, желания и мечти. Всеки ден ние вършим различни действия, просто защото усещаме, че искаме да ги направим, или защото знаем, че трябва да ги направим. И тези действия, които правим, имат последствия - за нас или за другите хора. Например, с ядене се утолява глада, с пиене се утолява жаждата, с работа се изработват пари, с общуване се обменят мнения и т.н.  

Сигурно сте чували мисълта на Айнщайн: Всичко е относително. В контекста на тази статия това твърдение означава, че действията и техните последствия са относителни, т.е. те имат различно значение и различна важност за различните хора. Например, президентът на САЩ може да нареди да отпуснат безвъзмездни хранителни помощи за Хаити или за Судан за 100 000 USD, това ще бъде от значение за местните хора там, но няма да бъде от значение за нас, гражданите на България. За всеки човек са важни тези неща, които го засягат лично. А същите тези неща могат да ни радват повече или по-малко, могат да ни плашат с малка или голяма сила.

Целта на тази статия

Как да избираме и подреждаме приоритетите си?

е да се насочи вниманието на читателя към тези неща, които той ежедневно прави, както и към тяхната важност за него.  

Думата приоритет има латински произход и означава "нещо, което има предимство" [1] или "нещо, което е по-важно от друго" [2]. Въпросът в заглавието има един очевиден отговор:

👉По-висок приоритет има това, което е по-важно за мен!

И така, тук говорим за различни неща, които ни засягат, и за тяхното подреждане според нашата субективна преценка за това - доколко те са важни за нас. Колко са важни за удовлетворяването на нашите собствени нужди и желания, за осъществяването на нашите собствени мечти и планове!

Списък с желания

Преди да подреждаме по важност своите намерения, трябва да ги назовем по име и по съдържание. Това става със следния въпрос:

Какво искам аз?

Съществените неща са елементарни, нали така. 😃 Просто вземи един лист хартия, или стария си дневник, или отвори електронния си дневник на компютъра или смартфона, или просто отвори нов файл и си задавай този въпрос, "Какво искам аз?", докато се получат 5 - 10 отговора. Не мисли за правопис или граматика. Просто напиши отговорите, така както ти идват. После прочети тези отговори няколко пъти и направи нужните корекции и допълнения навсякъде, където се сетиш. Направи ли го? Ако не си, сега е идеалният момент за да започнеш и да го направиш!

🙌

Добре, вече имаш списък с желания и мечти. Елементите на този списък може да ги наричаш проекти или задачи или желания или  - с друга, подходяща дума, но те са заглавията на тези неща, които искаш да постигнеш, които лично ти искаш да станат реалност. Към заглавията може да има и малък обяснителен текст. 

Стратегии, планове и проекти

След като имаш списък с желания, вече можеш да предприемеш някакви стъпки за тяхното реализиране. Няма реализация без истински, реални действия. Нали така. Но, реалните действия се предхождат от съответни планове и подготовка. Например:

  • Аз искам да отида на кино - е желание;
  • Проучването на налични кина и филми  - е събиране на информация за възможности, за удовлетворяване на желанието;
  • Избор на филм и на време за гледане - това е изготвяне на конкретен план;
  • Отиване до киното и купуване на билет - това е подготовка за изпълнение на плана;
  • Гледане на избрания филм - това е изпълнение на плана, при което желанието се удовлетворява.

Всяко желание или намерение трябва да бъде подготвено и изяснено мислено, чрез събиране на информация и изготвяне на план за действие, преди да се пристъпи към практическите действия, необходими за удовлетворяване на желанието. За описание на резултата от такива мисли  са подходящи думи като: проект; стратегия; план. По мое мнение,

  • Стратегията се създава с повтаряне на въпроса "Какво (още) е необходимо?" и тя описва необходимата последователност от стъпки; 
  • Планът се създава с въпроса "Кога да се направи (всяка стъпка)?" и той показва планираното разположение на тези стъпки в близкото бъдеще време. 
  • Проектът е съвкупност от стратегия и план, разработени заради едно желание.
От една страна, колкото по-добре сме обмислили и планирали своите проекти, толкова по-добре ги разбираме. След като ги обмислим, вече ще имаме нужната информация за тях и ще можем да преценим, колко ни харесват. 
От друга страна обаче, колкото повече обмисляме своите проекти, толкова повече време отнема това и съответно, толкова по-малко време остава за практическото им изпълнение! Ето защо е много важно

👉 да не се впускаме в безкрайни мечти и планиране!

защото това е просто пилеене на време! Времето, което отделяме за изготвяне на стратегия и план понякога може да е много малко - само част от секундата, а понякога може да е повече - минути или часове и още повече. Но, 

👉 човек трябва да ограничава времето за планиране!

Критерии за преценка на проектите

Има различни гледни точки (критерии, показатели), според които можем да дадем числени оценки за разработените проекти. Например:

- Колко силно искам това да се случи?
- Доколко това ще бъде полезно за мен?
- Доколко то ще бъде полезно за моите близки (приятели, за другите хора)?
- Колко време ще отнеме изпълнението на плана?
- Какви усилия ще са нужни?
- Какви материали, инструменти, хора, пари ще са нужни?

Отговорите на тези въпроси ни дават информация, която може да е обективна или в много случай тя е доста субективна но, все пак, тази информация може да бъде обобщена до числени оценки, например - като число между 0-не ми харесва и 10-много ми харесва.

След като сумираме тези оценки (за всичките 6 въпроса или само за част от тях), вече имаме по едно число за всеки проект (или вариант на проект), което ни показва доколко този проект е важен за нас. Ето така, първоначално посочените идеи за проекти вече са разработени и дори - оценени.

Приоритетни проекти

Вече имаме списък с няколко лични проекта, които са оценени. Трябва да ги подредим по важност. Очевидно: 

Проектите с най-висока оценка са нашите приоритети     

  

👉 Само първите няколко проекта са тези, които заслужават да съсредоточим вниманието, времето и труда си върху тях. Другите са маловажни.


Накратко 

Днешната статия описва един подход, чрез който всеки човек може да формулира своите лични намерения (желания, нужди, проекти), да ги обмисли и да ги подреди по важност, според своята лична и субективна преценка. При изпълнението на този подход:
  • Отделете не повече от 5 минути за изготвяне на списък с желания (Какво искам?);
  • Отделете не повече от 5 минути за изготвяне на стратегия (Какво е необходимо?) и на план (Кога?) за всяко желание;
  • Изберете 1 или няколко гледни точки (въпроси - от 6-те въпроса за преценка или други), чрез които да прецените и сравните своите проекти, максимум 1 минута;
  • Отделете не повече от 10 секунди за субективен отговор на въпросите за оценка! (Примерно - за 3 желания се получават три проекта, при избрано сравнение по 2 критерия са общо 6 оценки);
  • Сумирайте получените точки за всеки свой проект. 
  • Подредете своите проекти по важност, тоест - според получената обща оценка.
  • Запомнете тези оценки и фокусирайте своите усилия и внимание само върху първите няколко проекта - те са вашите приоритети за следващите няколко месеца!  
Светът в който живеем се променя непрекъснато и ние също се променяме. Затова, трябва всеки ден да обмисляме и описваме нашите планове за днес и за утре, а преценка на нашите приоритетни проекти трябва да се прави по-рядко, примерно - веднъж на три месеца.

Референции
[1] Речник/приоритет
[2] Речник на Гугъл (priority>BG)

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Как да избираме и подреждаме приоритетите си? Светът се променя непрекъснато, ние също. 6, 22 IV 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/04/6.html).