15 април 2017

5. Какво е "Постоянна ПРОМЯНА"?

Увод

В природата има голямо разнообразие от обекти, като съседните обекти имат някакви връзки и взаимоотношения. Интернет и социалните мрежи предоставят лесни средства за увеличаване на връзките както между близки, така и между далечни обекти. Реалните търговци и институции представят себе си в интернет чрез страници, а някой фирми, като Фейсбук и Гугъл предоставят на хората и на другите фирми различни възможности за представяне и общуване.

Този блог, фейсбук страницата "Промени и хора" и затворената фейсбук група "Постоянна ПРОМЯНА" са част от един проект, т.е. те са обвързани от някаква обща идея. Общата идея очевидно е фиксирана с ключовата дума "Промяна". 
  • Очевидно, всяка събота в този блог (http://wechange-bg.blogspot.com) публикувам кратки статии за различни неща, такива каквито аз ги виждам и разбирам, или за такива неща, които аз искам да се случат.
  • В страницата "Промени и хора" споделям всеки ден по нещо интересно, което съм чул или прочел някъде, за да събера на едно място (чрез харесване на страницата) хора, които проявяват интерес към темата "промени". {1}
  • Групата "Постоянна ПРОМЯНА" в момента има доста символична активност и затова, сега искам да ви разкажа малко повече за нейната роля в този проект.  {2}        

Групата Постоянна ПРОМЯНА

Освен име и корица, към "лицето" на всяка фейсбук група има и описание. В описанието на групата "Постоянна ПРОМЯНА", тя е обявена като място където “Членовете на групата обменят опит и си помагат относно начините за извършване на необходимите промени, за да живеят по-добре и да бъдат по-успешни”.

Не е случайно, че групата е затворена. Това означава, че само членовете на групата ще могат да видят дискусиите в дневника на групата. Понякога информацията и въпросите са "в суров вид" и може да не са достатъчно готови за публичност.

Фразата “обменят опит” може да се разбира като “споделят знания” по темата на групата.

Съставния глагол “си помагат” може да се разбира като възможност, когато имаш някакъв проблем - свързан с извършването на някаква промяна - да попиташ другите членове на групата и тогава, някой от тях биха могли да отговорят и да предложат някакво решение за решаване на този проблем. 

Например, към началото или средата на седмицата, аз подготвям чернова на текста за съботния блог и по пускам в групата, като отправям молба - ако някой има предложения за допълнения или корекции към текста - да ги опише като коментар или да ми ги изпрати на лично съобщение.

При обмислянето на пуснатите за разглеждане въпроси и текстове могат да възникнат идеи за нови теми, които да бъдат разработени и оформени до приличен вид и после да бъдат публикувани като статия в този блог “Светът се променя непрекъснато, ние също” или някъде другаде. Разбира се, зад оформянето обикновено стои един автор, а принос могат да имат няколко съавтора, но за авторски права ще говорим друг път (ето една идея за нова тема, както и за допълнение към описанието и правилата).

Към описанието на групата има връзка към условия и правила. Тези текстове на са истински договор между водача на групата и другите членове но, все пак, трябва да има някакъв ред и групата не е за всеки, а само за хора, които искат да използват възможността да се учат от опита на другите членове на групата, относно извършването на полезни промени, и биха споделяли с групата (не-конфиденциалната част от) своя опит по тази тема. Освен това, членовете трябва да са отговорни за своите действия, т.е. от тях се очаква внимателно да преценяват приложимостта на прочетеното в дневника на групата, за своята ситуация, и да носят лична отговорност за последствията ако го приложат на практика.

Ако горния текст е прекалено сух и труден за асимилиране, нека да го обясня със следния хипотетичен пример: В групата госпожа Х споделя: Бившият ми е голям мухльо. Писна ми от него, смених го и сега с новия ми е много готино. Кака Y прочита това и усеща, че не се чувства достатъчно удовлетворена от връзката си. Решава да скъса с половинката си и го прави. Какво обаче, ще се случи после? Ето няколко възможности:
  1. Има неин колега или приятел, който е ерген и достатъчно мъж, той разбира, че тя е готова за промяна и веднага се появява "в правилния момент и на правилното място", ... и заживяват щастливи за дълги времена. 😄💕
  2. Има неин колега или приятел, който е ерген и тя отдавна го харесва. Тя го намира, впечатлява го, ... и заживяват щастливи за дълги времена. 😍
  3. Тя се разделя с мъжа си, но този когото харесва е женен за друга. Той няма желание да смени половинката си. Y чака някой друг да я хареса, но това не се случва. След 2 години самота 🙎 тя се връща при своя човек, той я приема и заживяват заедно, но вече полагат повече усилия за да се разбират и да живеят добре. 👩
  4. Тя се разделя с мъжа си. Не успява да се сближи с никого и остава сама завинаги. 💙😰
  5. Тя се разделя с мъжа си. Не успява да се сближи с никого и остава сама завинаги. Заради емоционалната си неудовлетвореност вече не върши работата си добре. Уволняват я. Живее заедно с майка си и с нейната пенсия. 💙😪😰
  6. Тя се разделя с мъжа си. Остава сама завинаги. Уволняват я. Банката взема заложения апартамент. Y няма дом и се храни с изхвърлени остатъци и просия. 💙😪😰😱

Истината е, скъпи гражданки и граждани, че ние се намираме в едно състояние сега, а утре (след час, след месец, след година) ще бъдем в друго, и между тези две състояния има много възможни пътища, от които трябва да видим няколко и да изберем един от тях, по който да тръгнем! Да поемеш отговорност означава да избереш пътя и да не обвиняваш партията или премиера за това, което се е случило. 

ОТГОВОРЕН Е ТОЗИ, КОЙТО Е ИЗБРАЛ!

👋Да се върнем в реалността и в описанието на моето виждане за фейсбук групата "Постоянна промяна". Прилагателното "постоянна" подчертава идеята за непрекъснати, редовни промени. Според гореописаното виждане, споделянето на чужди мъдрости става в страницата "Промени и хора", споделянето на моето мнение става в този блог, а групата - тя е място за питане, за обсъждане, за съветване. Чудя се, дали няма по-подходящо име за групата, примерно:

  • Съвет по промени 
  • Форум за промени

Ако имате предложения за името на групата или за корекции и допълнения към описанието или към условията и правилата, пишете ми!

Ако някой е попаднал в групата случайно и разбира, че тя не е подходящо място за него, има начин да напусне групата!

Ако дейността на групата ви интересува и искате да се включите в нея, освен заявлението за присъединяване, не пропускайте да разгледате и одобрите условията и правилата за участие в нея!

Забележки
{1} От Юли 2017 г., името на фейсбук страницата е променено на "Институт за хората и промените"
{2} На 28.4.2017 г. са направени промени на тази група, които включват смяна на името на "Съвет по промени"; редактиране на условията и правилата и тяхното преместване към описанието, и други.

Цитиране на тази статия
Кръстев, Р.К. Какво е "Постоянна ПРОМЯНА"? Светът се променя непрекъснато, ние също. 5, 15 IV 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/04/5.html).