25 март 2017

2. Как (той) стана най-младия милиардер?

Кой е най-младия милиардер? Разбира се - Марк Зукърбърг. 

   Основал компания през 2004 г., заедно с още няколко негови приятели, а днес състоянието му е 56 милиарда долара. Само за 13 години. Ето това е промяна. 

 ГОЛЯМА ПРОМЯНА 

   Кое е важното и интересното в тази история? Неговият живот ли? Или неговите знания? Не, важното е това - което е направило толкова съществено изменение на неговото имуществено състояние! Важна е тази търговска структура, която е способна да привлича толкова много пари. Коя е тази структура? Разбира се, това е 

ФЕЙСБУК 

   Какво е Фейсбук? Това е една огромна уеб-страница, която позволява на хората да правят техни (лични) страници, вътре във Фейсбук, които са по-известни като профили. Тези профили могат да бъдат свързани, като така, към всеки профил се добавя списък от други профили, които са негови приятели.
   Профилите могат да бъдат свързани и по друг начин – като образуват група. Групата има свой собствен дневник, в който всички членове могат да пишат, като групата има корица, но няма снимка.
   Освен лични профили (на хора) и групи (от хора), всеки потребител на Фейсбук, може да създава и страници. Те приличат на профилите и имат “снимка на профила”, но страниците са публични, т.е. видими от всеки, и се правят заради всякакви каузи. Публикация направена към една страница отива в раздел “Публикации на посетители”.
   Към профилите има вътрешен раздел Новини. Хората получават в този раздел новини, т.е. копия от публикации направени от техните приятели, от харесаните страници и от групите, в които участват.

Разгледайте профила си и вижте къде в него има списъци с приятелите, 
с харесаните страници и с групите, в които участвате!

   Както "истинските" интернет страници, фейсбук групите и страниците също имат истински адрес в интернет. Например, на адрес www.facebook.com/groups/savetpopromeni/ има една създадена от мен група, а на адрес www.facebook.com/inhop.bg/ има моя фейсбук страница, {1}.
   Посочената по-горе група е затворена група. Това означава, че само членовете на групата могат да виждат нейния дневник и да дискутират в него. Освен това, само те ще виждат в новините си публикации от дневника на групата. Затворената група е подходящо място за споделяне и обсъждане на въпроси, които са в процес на разработка и не са готови за публичност, към времето на обсъждане.
   Има и публични групи.
   Страниците могат да бъдат рекламирани, а личните профили и групите - не. Хората влизат във Фейсбук за да видят какво ново има при техните приятели и следваните страници, а Фейсбук им осигурява тези новини на едно място. Отделен и редовно допълван списък с новини, към всеки профил. Уникално. Между другото, между новините, както и в дясното поле се образува място за публикуване на реклами. Чрез осъществяването на платени реклами – на страници във Фейсбук, както и на други страници – извън него, екипът на Фейсбук получава приходи, т.е. печели пари.
   Фейсбук има най-голямата съвкупност от профили, групи и страници, поради което е най-голямата социална мрежа. И не е случайно, че нейният основател, Mark Zuckerberg е най-младият милиардер в света.

Бележки

{1} По-горе са посочени последните, актуални имена. Първоначалните имена бяха "Постоянна промяна" и "Промени и хора".

Препоръчвам следния формат за цитиране на тази статия:

Кръстев, Р.К. Как (той) стана най-младия милиардер? Светът се променя непрекъснато, ние също. 2, 25 III 2017 (http://wechange-bg.blogspot.com/2017/03/blog-post.html).